Over SonBeads

sonja Sol
Glassbead & jewelry designer

In mijn vrije tijd ben ik altijd creatief bezig geweest. Als kind knutselde ik heel veel en was ik al bezig met het maken van sieraden. Deze verkocht ik op een kleedje voor ons huis of op de camping. Ik was maar wat trots dat iedereen in de disco op de camping met mijn oorbellen rondliep.

Als tiener heb ik enkele jaren tekenles gevolgd en maakte ik mijn eigen kleding. Ik ging na school op de markt werken in het stoffen-kraam, waarmee ik een lap stof kon verdienen om een nieuw kledingstuk te maken. Net een beetje anders dan in de winkel, en daarmee uniek.

Enkele jaren geleden heb ik samen met vriendinnen een workop sieraden maken gevolgd. Toen begon het toch weer te kriebelen en heb ik het sieraden maken weer opgepakt. Sindsdien is de hobby een beetje uit de hand gelopen. Steeds meer materialen werden aangeschaft en steeds nieuwe technieken werden uitgeprobeerd.

Rondsnuffelend op het internet kwam ik in aanraking met het zelf maken van glaskralen. Dat was nieuw voor me en ik was erg nieuwsgierig of ik dat ook zou kunnen. Tijdens een workshop ben ik verslaafd geraakt aan het maken van glaskralen. Van de kralen die ik tijdens die workshop heb gemaakt heb ik een ketting gemaakt waar ik nog steeds erg trots op ben.

Het glaskralen maken vond ik zo leuk om te doen, dan ik een kralenbrander voor thuis heb aangeschaft. Ondertussen heb ik al vele kralen gebrand en verwerkt in sieraden. Ik ben begonnen met het maken van mijn kralen op een Conkinect-brander. Dit is een propaanbrander. Eind 2010 ben over gestapt op een Nortel Minor. Dit is een propaan-zuurstof brander. Deze biedt meer mogelijkheden en er zijn andere technieken mogelijk in glasbewerken. Omdat je voor sommige technieken, zoals glas blazen, een nog hetere brander nodig hebt, ben ik eind 2014 over gestapt op een grotere brander, de Alpha.

Gevolgde workshops
Omdat ik van mening ben dat je het beste leert door te doen, zoek ik graag zelf uit hoe bepaalde technieken met glas werken. En met behulp van tutorials (handleidingen door andere kralenmaaksters geschreven) kom je ook heel ver.

Als aanvulling daarop volg ik af en toe een workshop waarin hele specifieke technieken worden uitgelegd.
April 2011: Workshop Chaos, messing en meer door Kim Klein Ikkink
Augustus 2012: Workshop Zeepaardjesmurrini en aquariumkralen door Jessie van den Berg
November 2012: Workshop Knikkerkralen door Erika Nooteboom
Juni 2013: Masterclass Diva Ringtops door Anouk, Troll Lover
Februari 2014: Masterclass Implosie bloemen door Anouk, Troll Lover
April 2014: Workshop zilverklei door Minka de Weerd
Oktober 2014: Masterclass glaskralen blazen door Davide Penso
Mei 2015: Workshop fijn stringerwerk door Angelika Kaufmann
November 2015: Workshop Porky Pines Unlimited door Paya van Dijck (Ons 11) en Marjolein van Zummeren (12bead)
Februari 2016: Workshop holle kralen blazen door Frans Meeuwsen
Oktober 2017: Workshop octopus and turtles door Guido Adam
Oktober 2017: Workshop sieraden design door Jolande Hulleman
Januari 2019: Workshop emailleren aan de brander door Bea Stoertz
Oktober 2020: Workshop bloemenmurini’s en kikkers door Sabine Frank
Juli 2021: Workshop implosieknikkers door Bea Stoertz

Geplande workshops